Cucul (Cuculus canorus)


Cucul

Cucul (inaltime 38 cm) este una din pasarile cel mai bine cunoscute, datorita obiceiurilor ei de a parazita o serie de alte pasari mici in cuibul carora femela de cuc isi depune ouale proprii. Masculul are penajul cenusiu cu pieptul albicios, striat transversal. Femela este ruginie, cu striuri intunecate. La noi, ca si in intreaga Europa si Asia, soseste numai pentru sezonul cald, urmand a pleca toamna sa ierneze in Africa tropicala. Consuma insecte, larve, indeosebi omizi paroase. Din oul depus in cuibul altor pasari va iesi puiul cuc, care-si va arunca afara fratii vitregi si va ramane singur. Parintii adoptivi il vor hrani crescandu-l mare, dupa care acesta va duce o viata independenta, necunoscandu-si niciodata adevaratii parinti. Acest fapt constituie un argument foarte puternic, care dovedeste cat de supuse sunt pasarile la comportamentele instinctive. Ele cresc astfel un pui care nu se aseamana deloc cu cei proprii, in cazul de fata acesta ajungand chiar de cateva ori mai mare, numai pentru motivul ca puiul s-a nascut in cuibul lor.

Tagged with: , ,
Postat in Animale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Introduceţi adresa dvs. de email pentru a vă abona la acest blog şi o să primiţi notificări de postări noi prin email.

Alătură-te altor 246 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: