Hoazinul (Opisthocomus hoazin)


Hoazinul

Hoazinul (inaltime 60 cm), de marimea unui fazan, este raspandit in padurile bazinului Amazoanelor. Coloritul spatelui este cafeniu, al gatului si pieptului caramiziu aprins. Coada are un chenar terminal galben. Prin caracterele sale aminteste de cuculiforme si Musophagide, fiind un tip primitv de pasare. Sternul este aparte fata de al celorlalte pasari, fiind dezvoltat numai in partea inferioara, in cea superioara lasand locul unei gusi extrem de musculoase. Specia se hraneste cu frunzele dure ale plantelor care sunt triturate in gusa, aceasta preluand functia pipotei.

Traieste in desisurile din vecinatatea apelor, fiind activ in special in amurg si pe noptile cu luna. Cuiburile sunt instalate la mica inaltime deasupra apei, iar puii, indata dupa ecloziune si uscare, sunt capabili sa paraseasca cuibul si sa se catare pe crengi, ajutandu-se atat cu ciocul, cat si cu cele doua unghii de la primele doua degete ale aripilor, care inca persista ca la speciile primitive. La nevoie puii pot sari in apa, putand sa inoate si sa se scufunde cu multa abilitate.

Tagged with: , ,
Postat in Animale
One comment on “Hoazinul (Opisthocomus hoazin)
  1. Eduard Rusu spune:

    Eu stiu hoazinul din revistele mele cu animalele planetei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Introduceţi adresa dvs. de email pentru a vă abona la acest blog şi o să primiţi notificări de postări noi prin email.

Alătură-te altor 246 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: