Cate oceane are Pamantul? Cum se numesc si ce dimensiuni au?


Pamantul are un singur ocean, Oceanul planetar. Desi se obisnuieste sa se numeasca mari intinderi de ape oceanice cu nume de mult consacrate, totusi intre oceanele globului nefiind alte hotare decat limitele conventionale trasate de geografi peste ape, oceanele comunicand deci intre ele, acestea alcatuiesc o singura si continua intindere de apa. Oceanul planetar ocupa 70,8% din suprafata planetei, adica 361.455.000 km patrati. Totusi, conform traditiei si pentru o buna specificare a regiunilor Oceanului planetar de pe Pamant, geografia continua sa accepte existenta consacrata a cinci oceane. Ele sunt:

– Oceanul Pacific (cel mai mare), cu o suprafata de 165.200.000 km patrati si adancime maxima a apelor de 11.022 m (adancime medie 4.280 m);

– Oceanul Atlantic, cu o suprafata de 106.400.000 km patrati si o adancime maxima a apelor de 9.219 m (adancime medie de 3.926 m);

– Oceanul Indian, cu o suprafata de 73.556.000 km patrati si o adancime maxima de 7.455 m (adancime medie de 3.890 m);

– Oceanul Antarctic, cu o suprafata de 20.327.000 km patrati si o adancime maxima a apelor de 7.235 metri (adancime medie 4000 metri);

– Oceanul Arctic sau Inghetat, cu o suprafata de 14.056.000 km patrati si o adancime maxima de 5.449 m (adacime medie de 1527 m).

Anunțuri
Etichetat cu: , , , , ,
Postat in Geografie
11 comentarii la “Cate oceane are Pamantul? Cum se numesc si ce dimensiuni au?
 1. ioana spune:

  multumesc!

 2. bogdan spune:

  De ce in Anglia spun ca exista 5 oceane.? Eu spun ca mai exista si southen ocean.va multumesc

 3. accesliber spune:

  @Bogdan: Te rog sa recitesti articolul de mai sus. Logic, exista doar un ocean deoarece apele nu sunt despartite. Insa geografic au ajuns la concluzia ca e mult mai bine sa il imparta in mai multe oceane prin linii trasate de ei, pentru a fi mai usor identificate dupa zone. La intrebarea ta iti raspund in felul urmator: cate ograde atatea obiceiuri. A venit vreun geograf mai priceput si a mai adaugat un ocean, ca de, 4 sunt prea putine.

 4. marius spune:

  cu ce se ocupa oceanele dau funda

 5. Maxx spune:

  Ar 5 de fact : Atlantic Pacific Indian Arctic si Antarctic.

  • accesliber spune:

   Intr-adevar, sunt cinci oceane. Insa am omis sa specific Oceanul Antarctic deoarece acesta a fost clasificat abia in anul 2000 in urma unor controverse aprige. Doar 28 din cele 193 națiuni ale lumii au participat la sondajul organizat de catre IHO in 2000, si doar 18 au votat in favoarea noului nume, „Oceanul Antarctic”. In prezent, National Geographic Society din SUA continua sa demonstreze ca Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific si Oceanul Indian se extind pana la Antarctica.

   Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am specificat absolut nimic despre Oceanul Antarctic, am revizuit articolul si am introdus cateva detalii esentiale.

 6. Sirbu Maria spune:

  Incredibil oamenii astia sunt fantastici!

 7. Marian spune:

  Ma ajutat la maxim am luat 10

 8. Luca spune:

  De ce scrie adacime medie de 1527 metri

 9. aequtas spune:

  e foarte bun am loat un 9 la giografie mi-a fost de folos va multumesc frumos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: