Vegetatia si animalele zonelor montane


 

In zonele montane odata cu cresterea altitudinii, vegetatia se etajeaza in functie de elemente: climatice (temperatura precipitatii) si soluri. In aceasta regiune speciile de plante si animale difera in functie de zona geografica in care sunt dispuse lanturile muntoase.

Pe continentul european se remarca muntii Alpi, Pirinei, Carpati, Caucaz. Etajul inferior il formeaza stejarul (situat intre 200 – 500 m), urmeaza etajul fagului (500 – 1200 m), la altitudini mai mari etajul coniferelor (1200 – 1800 m) alcatuit din brad, molid, pin, la inaltimi situate intre 1800 – 2000 m etaj subalpin, iar la peste 2000 m etaj alpin.

In America de Nord, in muntii Cordilieri, etajul coniferelor ajunge la altitudini de 3000 m fiind format din molid, brad de Douglas, arbore mamut (Sequoia gigantea) si altele. Dupa etajul coniferelor urmeaza zona alpina. Etajarea vegetatiei este specifica zonelor montane din muntii Himalaya, Kunlun, Transhimalaya, Altai, Pamir, Caucaz, Kenya, Kilimanjaro, Anzi si altele.

Animalele ce traiesc in zonele montane difera in functie de zona geografica si vegetatie. In Europa in muntii Alpi si Carpati in etajul padurilor de foioase traiesc animale ca: lup, caprioara, mistret, vulpe etc. In padurile de conifere cerb, urs, ras, veverite, cocos de munte. In zona alpina vietuiesc capra neagra, acvila de munte si marmota.

Sursa foto: alba24.ro

About these ads
Tagged with: , ,
Postat in Geografie

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Introduceţi adresa dvs. de email pentru a vă abona la acest blog şi o să primiţi notificări de postări noi prin email.

Join 221 other followers

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 221 other followers

%d bloggers like this: